”Det gör så ont när knoppar brista”, skrev Karin Boye.

Hade hon rätt, hur kom hon fram till det? Förmodligen hade hon själv upplevt det.

Jag använder mitt tankerum för att analysera det begreppet. När jag träffade patienter som drabbats av vårdepression, så närmade jag mig det uttrycket och omsatte det i mitt liv för att förstå. (Empati, inlevelse på gott och ont.) Under den mörka årstiden gömmer jag mig i stora mörka kläder och äter och dricker allt, det är ändå ingen som ser min kropp. Tröstar mig för mörkret, med mat och stillasittande i fåtöljen med en bok. Blek vinterhy och oplockade ögonbryn. Syns ändå inte i stearinljusets sken. Jag trivs bra i mitt mörker och får vara som jag vill.

Så en dag, tränger sig solen igenom i en glipa på sammetsgardinerna och tvingar mig ut. Jag kisar med ögonen, tar av en arm på tröjan, på igen. Fet och blek. Tunika passar med lång ärm. Provar sommarkjolen. Orakade, bleka ben och för trång i midjan. Undra på att det gör ont att helt plötsligt vara glad och välkomna våren med en kropp som varit instängd och gömd och glömd. För att inte tala om alla planer, drömmar som ska förverkligas just denna vår, sommar.

Är det bara här i norden som knoppar brister och det gör ont? Det kan ju inte stämma på Trinidad? Jag var där hos en väninna för 40 år sedan. Inga årstider. Jag fick sitta på en stubbe och berätta för byborna om våra olika årstider. ”När hösten kommer, ramlar bladen av träden.” De nästan grät när jag berättade det. Fick lov att snabbt förklara att det kommer nya. Där brister inga knoppar, bara drömmar för en del. Patricia min vän lever inte idag.

Karin Boye, när jag var liten hatade jag namnet Britta och kallade mig i hemlighet Nina Boye. Författardrömmar?

Nåja, lite ont gör det allt, men det är vackert. Ut och njut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s