Anhörig, är det jag?

Vem är anhörig? Vad är det att vara anhörig? An-hörig, man hör till någon, tillhör någon?
Jag använder mig av en fiktiv berättelse för att analysera begreppet.
Jag har just träffat Kalle Persson och behöver prata med en anhörig till honom och går till väntrummet. Jag frågar vem som är anhörig till Kalle Persson? Tio personer reser sig upp.
Jag är Kalles fru
Jag är Kalles son
Jag är Kalles kusin
Jag är Kalles nära vän
Jag är Kalles granne
Jag är Kalles sonhustru
Jag är Kalles barnbarn
Jag är Kalles tenniskompis

Fast nu vill jag veta vem som är ”nära” anhörig? Kvar blir då: fru, son, sonhustru, barnbarn, nära vän. Jag förstår hur ni tänker: frun förstås. Inte helt solklart. ICE- in case of emergency, som man skriver in i telefonen, där står nog frun. Men jag skulle säga att alla som engagerat sig känslomässigt i Kalles problem är anhöriga. Naturligtvis bestämmer Kalle själv vilka det är. Dock kan det vara så att någon som inte Kalle vill ha med, har ett behov av stöd för att hen engagerat sig.

En pappas perspektiv:
”För mig var dagen då min son Mikael fick sin diagnos förödande. Ända fram till dess hade jag alltid trott att hans underliga beteende var någon slags fas eller något som skulle gå över med tiden. Nu plötsligt insåg jag att varken mitt, Mikaels eller vår familjs liv någonsin skulle bli som vanligt igen. Det tog lång tid för mig att acceptera det.”

När jag arbetade med anhörig-utbildningen i psykiatrin såg jag hur de anhöriga kämpade. Att vara anhörig är att känna maktlöshet, stå bredvid och sopa upp spillror, lägga om sår, ha tålamod.

En anhörig hade en tolk med sig. Den anhöriga orkade inte fortsätta utbildningen ut. Men tolken blev kvar. Vi diskuterade om det var rätt, men insåg att tolken hört så mycket och visste så lite och fick vara kvar som ”närstående”.

Jag är anhörig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s