Relationsakuten håller avstånd. Bra eller dåligt?

Rapport från min skrivarstuga i karantän. Britta Ivarsson Possnert.

Vad kännetecknar en relation? Enligt google: förhållande, förbindelse, samband.

Hela livet består av relationer av olika slag. Vi har relationer till föräldrar, syskon, vänner, grannar, kollegor på jobbet. Jag har valt ett yrke där trassliga relationer är i fokus. Jag vet att vi påverkas mer än vi tror av till exempel en jobbig skilsmässa. Hur kan det påverka nästa relation vi går in i? Vi behöver analysera varför det blev som det blev för att inte göra om samma misstag. Barndomen med ”smällarna”, hur kan jag skydda mig från det idag? Ta reda på var ”smällarna” kom ifrån, och gå åt ett annat håll idag.

Relation är en förbindelse med någon, på gott eller på ont. Den som gjorde mig så ont när jag var 18 år, det var en relation på ”ont”. Till min mor, på ”gott”. Men båda är relationer.

Är avstånd bra? Kanske bättre än vi förstått. Varför kramar vi varandra när vi möts? För att visa kärlek, omtanke. Är kramen ärlig? Jag hade hoppats att den är det, men jag tror att ibland blir den en rutin. Nu måste vi anstränga oss för att visa hur betydelsefull en person är. Om vi inte tycker det så kan vi ju skylla på corona: ”Vi får ju inte kramas.” Lite fegt, men i stunden en räddning.

Hur visar man kärlek utan kram? Genom olika gester som att ge blommor, baka en kaka, handla åt gamla. Ord är nog det svåraste och något vi ska vara försiktiga med, eller det kräver eftertanke. Är man i affekt kan ord bli fel, samla dig, skriv och tala sen.

Relationsakuten håller avstånd. Bra tid att lära om och lära rätt. Vad är viktigt för Dig i en relation?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s