”Britta är inte så stark.”

Av Britta Ivarsson Possnert

Snöflingor som ser ut som vita små stjärnor tar sig sakta ner mot jorden och lägger sig som ett vitt täcke över hösten och det blir vinter. Några stannar till på den stora granen vid stugan, men dansar vidare ner när en blåmes sätter sig på en gren.

Här i min skrivarstuga är allt så nära. När det blåser knakar det i väggarna. När det regnar måste jag ta paraplyet till dass och hör hur det smattrar på plåttaket när jag sitter där. När kylan kommer känner jag att huset inte är helt isolerat, men tänder i kaminen och i öppna spisen och inlindad i en filt och med fårskinnstofflor på, är jag.. nära. Här kommer tankar som jag glömt, känslor som jag glömt, ord som jag glömt. Magiskt! Precis som första snön, magiskt!

”Britta är inte så stark.” Min mor tog min blivande man åt sidan och informerade honom.

Å, vad jag har funderat på vad hon menade. Hon lever inte och jag får inget svar. Menade hon fysiskt? Jag låg ju på sjukhus i nästan två år. Eller menade hon min huvudvärk som finns med mig än? Eller kan hon ha menat psykiskt? Att jag inledde relationer som inte var bra. Var det en svaghet? Att jag var en sökare och inte nöjde mig med Leksand och ifrågasatte mina föräldrars val?

”Du måste äta gröt för att bli stark,”sa min mor. Jag hatade gröt och gör det än idag. Det hatet blev en novell: Grötminne, i ”Novellfesten”. Mina bröder åt gröt och blev starka, tror jag. Jag bestämde att jag inte ville vara stark, i alla fall inte om det innebar att äta gröt. Jag tror att om man kan visa svaghet då är man stark. Mina vänner säger att det var starkt att skriva en bok som pensionär. Starkt att skriva om sårbarhet och svagheter. Att skriva om jobbiga saker och sanningar kräver styrka. Speciellt när en del i omgivningen inte tyckte att man skulle berätta om sånt. Då blev jag svag en stund, men nu är jag stolt över att min livshistoria finns på pränt. Vad min mor menade vet jag inte, men hon sa nog det av omsorg.

Idag måste jag vara stark och hålla ihop, då vi har allvarlig sjukdom i familjen. Här menar jag att stark är att hålla ihop som hustru, mor, farmor. Det innebär inte att inte visa känslor, men att kanske glömma sig själv lite och se till att allt fungerar och ”lugna”. Spikmattan som lades ut för ett år sedan, däcken är inte lagade än. Undrar vad mor skulle ha sagt?

Jag tänder ett ljus och ser ett rådjur på åkern. Undrar om det får något att äta? Bara inte mössen kommer in! Jag gör iordning en glywein på österrikiskt vis, tittar ut över åkern och ser Hjortgården och minns min morbrors fru Berta från Tirol. Ett exotiskt inslag i Boda. Det lyser hos Ollas-Hans. Jag känner mig trygg här. Nu kan jag färdigställa min roman. Och jag tror att det blir en jul i år också, men på mycket annorlunda vis. Vi låter inte corona och cancer dominera, vi gömmer dem bakom julkrubban.

En liten flicka, 8 år gammal har klätt sig i finaste röda manchesterklänningen och vita strumpbyxor. Hon rättar till strumpbyxorna som vill åka ner i grenen och knäpper ihop spännena på de svarta lackskorna. Hennes mor har gjort två långa flätor av hennes ljusa hår, och satt i röda sidenband längst ner. Hon heter Britta.

Hon ställer sig på knä på en av stolarna i salen och trycker ansiktet mot fönstret. Det är magi i luften. Hon har hört att om en stjärna faller, så får man önska sig något. Britta ser när snön faller ner och undrar om det också gäller snöstjärnor?”

”En kväll när drömmar kan slå in”, en sann novell ur min novellsamling: ”Novellfesten.”

När snöstjärnorna dalar ner utanför fönstret, passar jag på att önska att alla får en fin tid fram till jul och att några av er köper mina böcker!

”bara britta”

2 kommentarer

 1. Anne F-Gustafsson · december 3

  Vad fint och målande du skriver,
  man riktigt kan se allt inom sig.
  Det känns som balsam för
  själen. Fint.
  Hälsningar Anne (promenadgruppen! Vi saknar dig där)!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s