Lämna spår

Lämna avtryck, lämna spår efter sig…är det viktigt? Vill jag att någon ska se var jag gått, vad jag gjort? Hur viktigt är det? I skogen kan jag se spår efter haren. Hur gick det, hann räven ikapp den, hur kunde den undvika att lämna spår? I snön skulle jag säga omöjligt. En kreativ, smart hare kunde sätta på sig andra skor. Till exempel varg-skor och lura hungriga efterföljare, kanske till och med göra dom rädda! Tyvärr finns inte den möjligheten för haren, men jag kan ju byta skor och luras. Men vem ska jag lura och varför? Till exempel när jag häromdagen ramlade på en isfläck i skogen, då lämnade jag ett stort spår som gjorde de som kom efter försiktiga. Någon hade ramlat, det var farligt halt just där. Glad över att ingen såg mitt klumpiga fall och att jag inte skadade mig, borstade jag av mig snön, gick vidare med lätt ömhet i kroppen och tankar om skörhet och ålderdom.

Är det viktigt att lämna spår efter sig? Vill jag att man ska minnas mig? Vilka spår lämnade min mor och far? I stugan läser jag försiktiga, ömma brev på gulnat brevpapper mellan min mor och far. En kärlek och en oro över ekonomi och framtid, om att bygga hus om att vårda hemmets härd. ”Mitt hem är vårsol i vintertid. Mitt hem är vila i arbetsid.” Dessa spår efter mor och far är viktiga för mig och ger mig en del svar, och en del att undra. Som Sandra Bates, psykolog som jag fått handledning av, sa: ”Hur vill du bli ihågkommen, vad ska det stå på din gravsten?”

Igen, hur viktigt är det att lämna avtryck? För mig kändes det viktigt att berätta så att mina barn inte har alltför många frågetecken när jag inte finns. Därför har jag skrivit mina böcker. Men också för att jag tror mig ha en förmåga att kunna skriva och bör använda den. Om vi inte lämnar några spår, så har vi ju inte funnits. Tänk tanken: Hur vill du bli ihågkommen?

Mina böcker kostar nu 100 kr styck och kan beställas genom mig: britta.possnert@gmail.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s