Vem ser när skuggan gråter?

Varning sprängning pågår!

Det kanske är först nu jag kan förstå hur mannen känner det som står bredvid sin älskade kvinna som ska föda deras barn. Han ser henne kämpa, lida ha ont och ber om hjälp att slippa föda. Han försöker påminna om andningsövningarna från profylaxkursen och får svordomar tillbaks. Han masserar ryggslutet som han lärt sig. Hon slår bort hans händer, gråter. Han vill också gråta, men det ingår inte i ”skugg”-rollen. Han läser på registreringsapparaten och berättar att snart kommer det en stor värk, och skyndar att tillägga, och det är nog den sista. Hon skriker att han måste hämta en sköterska. Han skulle ju kunna springa därifrån..men hur skulle det se ut. Som i filmen: ”Turist”, där mannen smiter när en lavin kommer. Nej, han måste vara det stöd en blivande pappa ska vara. Sköterskan kommer och går direkt till ”henne”! Självklart! Men nu mår han dåligt! Vem ser honom?

När vi höll på att förlora en treårig son och jag var gravid och födde ett nytt barn tre dagar efter, så frågade de efter förlossningen: ”Vi ser vad ni varit med om, har ni fått prata om det?” Nej, det fanns inte tid och egentligen hade vi inte tid att må dåligt med fyra små barn. Skuggorna gråter.

Att stå bredvid är ibland svårare än att vara mitt i, om ni förstår mig rätt. Många blir trasiga inuti, varning för sprängning! Men det syns inte i skuggan.

Min mor och far led helvetes kval när jag var sjuk 1968-1970 och låg på Falu lasarett. Men inte jag. Jag var ung, omedveten om allvaret och fick räksmörgås och glass när jag ville. Att de satt hos doktorn och grät och att till och med doktor Arosenius grät det har jag fått höra efteråt. De var i skuggan.

Idag lever många i ”skuggan”, se dom, släck inte lampan!

Kram

Britta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s