”Om du vill kunna flyga, släpp det som tynger”

Det är mitt ordspråk. Men hur väl stämmer det? I mitt jobb som terapeut tidigare, hjälpte jag många att göra just det, släppa det tunga för att vingarna skulle bära. Så många kloka ord på vägen. Men hur väl tar jag hand om mig själv?

Ur sorg växer kärleken starkare, det är sant. Man påminns om kärleken som funnits och som ska bära vidare. Men gör den det? En välmenande klapp på axeln: ”Dags att gå vidare nu.” Men hur kan vi gå vidare när saknaden tynger? Hur kan vi flyga när skorna är fyllda med bly? När förändras det läget?

Det låter väldigt tungt och det är det, ibland. Hur kan vi glömma och gå vidare? Leva på minnen, är inte det att stanna? Minnena ska ge kraft. Men minnena sitter ju i väggarna, finns i gräset där vi går, bland stenarna på grusgången, i den hemvävda duken, i dofterna. Jo, jag vet, minnena ska vi vårda som juveler. Kanske lägga dom i en ask och bara ta fram dom ibland.

Hur kan jag flyga, eller är det att fly? Kanske jag ska vara mer på jorden, bli vän med gräset där jag går. Förundras istället för att förfäras.

Jag kan ibland avundas psykopater, som är fria från känslor. Jag känner så mycket att jag går sönder. Jag kan till exempel bli ledsen när jag ser en ensam ledsen pojke på bussen, eller ett barn i barnvagn som försummas av sin mamma. Jag vill liksom ta hand om dom! Nej, jag vill inte bli psykopat, har levt med en. Jag kan inte ta hand om alla olyckliga, kan inte rädda världen. Är inte Florence Nightingale. Ingen annan ska behöva ta hand om mig heller. Nej jag kan inte flyga..än, jag ska bara ta av mig blyskorna och bli vän med marken där jag går, barfota.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s