Det hänger på håret

När jag var ung och grön, eller i alla fall ung och relativt oerfaren och ny inom psykiatrin, så klev jag in på en av Uppsalas mest kända terapimottagningar för att söka jobb. Ganska snart blev jag oerhört, överraskande medveten om mitt utseende.

På den tiden gällde velourkläder och bekvämt mode. Män och kvinnor ganska lika klädda, runda glasögon och intellektuell blick. Jag hade dagen till ära tagit på mig bh under min ljusblå tshirt och hade en lång volangkjol och sandaler. Mitt långa solblekta, blonda hår var utslaget. Till en början kände jag mig rätt så bra.

Jag blev placerad på en stol med ryggen mot ett fönster. Solen sken ilsket och gjorde mig svettig, men vågade inte flytta mig. Benen i kors och låren klibbade emot varandra. Nu började jag fundera vad jag gjorde där! Mittemot mig satt 6 hungriga intervjuare med ett gemensamt intresse: att krossa mig! Nej, så var det nog inte, men terapeuter har en förmåga att se rakt igenom en. Först bara stirrade de på mig, ville väl testa om jag höll för det. Enligt vad jag lärt mig i sociala sammanhang, var att le och se snäll ut. Jag kan säga att det hjälpte inte här, eller var till och med negativt!

Där sitter jag och svettas och är rädd för att det ska synas och att jag ska lukta illa. Jag vågar mig på att byta ben och lägger nu det blöta, svettiga benet över det andra och rättar till kjolen. Det blev tyst. Så tar den kloka kvinnliga överläkaren ordet och säger:

”Det där ljusa långa håret och leendet har du kommit långt på?” Egentligen inte en fråga, det var ett konstaterande! Hon hade rätt! Det hade funkat många gånger! Men inte här! Nu var jag helt säker på att jag inte fått jobbet, men vet ni vad: jag fick det!!!

Men, jag gick till en frisör och sa gör vad du vill. Det blev page. Sen köpte jag nya kläder, en marc o polo- tröja och mörkblå jeans. På min promenad genom stan såg jag mig i skyltfönstren och blev rädd! Vem var hon? Blev jag en bättre terapeut? Hängde det inte på håret?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s