Advent-ankomst.

Advent betyder ankomst att vänta på att någon ska komma. Mitt barnbarn väntar på att tomten ska komma. Hon känner sig trygg och helt säker på att han kommer, för det har mamma och pappa sagt. Vilken lycka, vilken glädje!
Tvivel är till för dom vuxna. Dom som på grund av fakta vet att inte tomten finns. Dom som har vuxit, blivit längre och ser allt uppifrån. Ser hur det ser ut i världen. Ser hur folk förstör för varandra. Hur många verkar hata världen genom att skräpa ner och förstöra miljön, och döda varandra. Dom vuxna ser på nyheter och följer eländet i världen och blir därav tyngda, men försöker ge barnen som inte ser det, hopp. Dom vuxna förstår att tomten inte kommer, att världen inte blir bättre, att pandemier kommer att de själva inte är odödliga. Advent, tända ljus efter ljus och komma närmare. I kristet sammanhang tänker man att man kommer närmare Jesu födelse. För barnen är det nog mer tomten som man längtar efter och paketen. Jesusbarnet blir glömt bakom krubban och glöms läggas fram. När slutade jag att tro på tomten? Jag minns inte det, men jag minns stämningen på julafton när far läste julevangeliet, mor spelade ”hell dig du härliga julafton klara” på pianot, jag sjöng duett med min bror, tror det var ”nu tändas tusen juleljus”. Och tomten kom, och jag fick min kitty-bok.

Vad jag önskar att jag vore en liten flicka som väntar på tomten och som inte hyser några tvivel om att det är sant. Vi behöver glömma elände för en stund, leta fram barn-känslan, hitta tro på något, värmas av alla ljus. Jag vill att min man kommer hem från sin behandling idag och mår bra och att han och jag kan känna hopp. Vi behöver ge barnen hopp. Adventskalendern kom 1880, en mamma gav sin son 24 kakor för att räkna ner till julafton. När sonen blev vuxen blev han delägare i ett tryckeri och utvecklade adventskalendern.

Jag öppnar lucka 21 och ser ljus, det ger jag till er. Låt oss alla vara barn på julafton och glömma för en stund och minnas barndomens jul, och glädjas åt det vi har och sjunga. ”Nu tändas tusen juleljus”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s